Het PONTE plusklasprogramma is een vanuit de praktijk ontwikkeld programma door leerkrachten en orthopedagogen die dagelijks met hoogbegaafde kinderen werken. Het vormt al ruim 15 jaar de basis van het aanbod en de begeleiding van leerlingen binnen onze eigen plusklassen en ook op steeds meer scholen in Nederland. Bij het ontwikkelen van onze lessen en projecten, houden wij voor ogen dat het aanbod voor hoogbegaafde kinderen niet alleen cognitief uitdagend moet zijn. Daarnaast is het namelijk ook noodzakelijk - zo niet belangrijker - om te werken aan vaardigheden (voor bijvoorbeeld leren leren) en om te werken aan een positief zelfbeeld. Al deze elementen komen samen in het PONTE plusklasprogramma, zodat men met de invulling van ons programma passend onderwijs kan bieden aan de hoogbegaafde leerlingen bij jou in de plusklas. Zo weet je als school, hb-specialist of plusklasleerkracht dat je de juiste keuze maakt met je lessen en zodat je vol vertrouwen deze doelgroep écht kunt helpen!
Binnen onze digitale leeromgeving - de plusklassite - zijn meerdere modules beschikbaar die als geheel of als losse onderdelen kunnen worden afgenomen, afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw plusklas. Met duidelijke lesbeschrijvingen, een grote hoeveelheid additioneel materiaal en gerichte begeleidingsadviezen ben je als begeleider/leerkracht van de plusklas minder tijd kwijt met voorbereiding zoals het zoeken naar geschikte lessen en het aanbrengen van een lijn daarin. Daarentegen kan de aandacht volledig naar de begeleiding van de leerlingen, de observaties die je wilt maken of de doelen die je wilt behandelen.
Ga aan de slag met 40 raadsels en sociaal-emotionele kringactiviteiten met onze methode ´Prikkel´, waarin kritisch en creatief denken, omgaan met gevoelens en zelfreflectie centraal staan. Of ga aan de slag met leren leren met behulp van onze leerlijn Spaans aan de hand van de methode ´Que Guay!´ met aanvullend materiaal op onze plusklassite. En natuurlijk kunnen uitdagende projecten niet ontbreken, waarin wij tegemoet komen aan de enorme leerhonger van deze leerlingen met uiteeenlopende onderwerpen. Bij een aantal van onze projecten vormt het TASC-model de basis, en bij elk project gaan de leerlingen aan de slag met hogere-orde-denkopdrachten. Zodoende wordt er ook binnen de projecten gewerkt aan (meta)cognitieve vaardigheden, zoals doorzetten, omgaan met fouten maken, samenwerken en (jezelf) presenteren. Een aantal voorbeelden van projecten op onze site zijn: Tijdreis door het oude China, Moderne vijfkamp, Forensisch Onderzoek, Wiskunde/patronen, Vincent van Gogh en Scheikunde…
Het contact met gelijkgestemden (´peers´) is een belangrijk onderdeel van een plusklas. Het geeft de leerlingen de mogelijkheid om contact te zoeken, te onderhouden en vriendschappen op te bouwen met anderen die dezelfde interesses, hobby´s, manier van denken en eigenschappen delen. Het vinden van verbinding kan een enorme boost geven aan het welbevinden en zelfvertrouwen van een kind.
Een groot deel van onze lessen richt zich dan ook op de interactie tussen leerlingen. Door het uitwisselen van ervaringen, delen van ideeën en tips en herkennen van problemen ondervinden de leerlingen dat zij niet ´alleen´ zijn. In de gesprekken die gevoerd worden tijdens de kringactiviteiten, coöperatieve werkvormen tijdens kring- en projectlessen en samenwerkingsopdrachten, merken zij dat er meer kinderen zijn zoals zij en leren zij zichzelf ook beter te begrijpen én accepteren.
Na aanmelding krijgen de betrokken plusklasleerkrachten én de leerlingen een account voor onze plusklassite. De leerlingen kunnen dan leren wanneer ze willen en wanneer het hen uitkomt. Zij kunnen hier ook het opgegeven huiswerk vinden en de oplossing digitaal inleveren, zodat jij als leerkracht weet wie (en wanneer) het huiswerk gemaakt heeft. Bovendien kunnen de leerlingen via de chatfunctie en via forums bij projecten contact of overleg met elkaar hebben. Via de chatfunctie kunnen zij ook contact zoeken met de leerkracht als zij een vraag hebben, een hint nodig hebben of als zij iets anders door willen geven.
Geïnteresseerd in ons plusklasprogramma? Dan is er de mogelijkheid om vrijblijvend een demo-account aan te vragen om een aantal lessen en/of project uit te proberen bij jou in de plusklas. Neem contact op met info@ponte.nl of bel 010 - 451 42 72.